Vikten av ett bra team...

26.01.2017

Att ha häst tar tid. Speciellt om man har flera hästar som jag har. Hur mycket man än planerar och tidsoptimerar så tar det mycket tid. Ska man lyckas med sin hästhållning och prestation på vilken nivå det än må vara så är det viktigt med ett bra team runt omkring sig. Alla bitar behöver ses över och skötas på bästa sätt. En välsammansatt foderstat, bra stallmiljö, väl tillpassad utrustning, en bra relation och noga planering ihop med sin tränare som kan hjälpa dig i både med och motgång tycker jag är viktiga grundstenar. Tillsammans kan ni ha en känsla för när något är fel och man behöver kolla upp sin häst. Kanske är det bara lite hjälp på vägen som behövs, kanske är det en grundligare utredning om man känner att hästen är ofräsch. Överlag tycker jag att kuskar är väldigt sega med att ha god veterinärkoll på sina hästar. Dem kan se knackiga ut bra länge innan de gör något åt det. Sånt gillar inte jag. Men dem tankarna tar jag i ett annat inlägg..

Jag tar hjälp av en mix till mina hästar. A och O är en skicklig hovslagare, men även kiropraktor, "hemma-veterinär" och klinikveterinär är oerhört viktiga. Massör behövde jag anlita förr. Numera är jag diplomerad hästmassör själv och kan enklare hålla egen koll på muskulära problem och spänningar som uppstår.

Tänk om man gjorde samma insats på sig själv! Jag försöker ha min egen hälsa i fokus också, men det är inte alltid så lätt... önskar det fanns fler timmar på ett dygn.

Att hitta god hästhjälp hemma i vardagen och på tävling är ofta inte enkelt. Man ska trivas ihop, ha samma syn på hästhållning och ordning och reda. Man ska gilla varandra även när det är stress o press på en tävling. Att man är inriktad på samma disciplin känns inte lika viktigt. Variation för hästarna är utmärkt. Det viktiga är nog att man kan hitta ett intresse i att hjälpa varandra. "Det är allt som oftast vi som begränsar hästarna, inte tvärtom" - var det någon som sa under min tid som Ehrengranatstipendiat på Flyinge. Dem orden lever kvar.

Jag lever i tron att om man engagerar sig mycket i sina medhjälpare, lyssnar men även ger av den kunskap man har själv, så får man engagemang, intresserade och kunniga människor omkring sig tillbaka. Ingenting kommer av sig självt.... berättar man inte vad som är viktigt och hur man vill ha det, då är det omöjligt att få ett bra team omkring sig. Alla ska känna att dem är delaktiga och viktiga.


På mitt Länsstyrelsejobb har jag nu fått en ny chef. En riktigt skicklig chef som kan det mesta om gruppdynamik. Vi i stallet har en del att lära kan man säga... jag suger åt mig allt jag kan. Hans ord ifrån gårdagen, ihop med ett citat från Jens Fredricson får avsluta dagens inlägg.

"DU är alltid någonannans arbetsmiljö" - tänk på det när du muttrar över att jobbet är tråkigt.

( Han har ju rätt - vi är även våra hästars arbetsmiljö)