Ta den smarta vägen...

01.03.2017

Ja nu var det ju inte meningen att mitt nästa blogginlägg skulle dröja över en vecka, men en magsjuka kom ivägen, tror inte jag behöver nämna nåt mer om det...back to life igen i alla fall :)

I förra inlägget försökte jag förklara hur jag ser på rakriktning och framför allt känslan som jag strävar efter när jag tränar häst. Det inlägget hittar ni här. Att ha bilder i huvudet om ur saker och ting samverkar i hästens kropp sitter i min ryggmärg. Bilden nedan visar hur jag uppfattar merparten av de hästar jag tränar. 

De röda strecken symboliserar en "trögare/stelare/segare" känsla och ofta ett "hängande" gensvar. Hästen känns styv och vänder ofta rakare i sin kropp åt det röda hållet. De röda ringarna är ofta hur jag uppfattar att hästen själv vill placera sina bakben.

De blåa tjocka ringarna är hur man önskar att hästen ska spåra. Den tunnare pilen visar hästens färdriktning, den tjockare pilen påvisar skillnaden på hästens bakbensplacering, och var vi naturligt vill driva på för att få hästen rak.

De gröna strecken är ofta en mjukare och känsligare sida. Hästen går lättare undan för vänster skänkel och rundar sig i revbenskorgen lättare i vänster sida, och höger bog skjuter ut när vi håller emot i vänstertygeln för att behålla hästen i rörelse rakt fram. Jag får en uppfattning om att de flesta har lättare att få hästen att vrida huvudet till vänster hos sin häst. (OBS! det är inte vad jag menar med "ställning" - utan det får jag ta och förklara vid senare tillfälle)

Det blir väldigt tydligt med bilden ovan hur det vänstra bakbenet väljer att kliva in under kroppen och ta mer vikt. Samtidigt så får inte vänster framben (den svarta ringen) den hjälp och support som behövs från höger bak, för att inte överanstränga sig. Så för mig är det inte någon överaskning då många människor kommer hem från sitt veterinärbesök med diagonal hälta och säger att hästen är behandlad i ett framben (oftare vänster än höger - men även rätt ofta tillslut med reaktion på båda fram) då hästen gått och belastat kroppen snett en längre tid.

Om man ser på hur en häst är uppbyggd så skulle jag vilja göra liknelsen med att bakbenen är motorn som driver hästen framåt och frambenen är hjulen som styr vart den ska. Alltså är inte frambenen gjorda för att både dra sig framåt och styra. Drivet måste komma från bakbenen. Så när man har känslan av att man måste bära hästen runt på ridbanan, så har man helt enkelt börjat göra om sin servostyrda ratt till ett blysänke som man ska hålla upp och ratta runt...

I hela min uppväxt har jag lärt mig att man ska rätta framdelen på bakdelen. Inget driv och bjudning ska bromsas upp genom att "bryta" påskjutet från bak. Jag har vågat börja tänka om där själv på äldre dagar. För i min värld så är det väldigt lätt att man för tidigt börjar korrigera hästen i sin framdel med hjälp av att börja "mecka" med tyglarnar/tömmarna i munnen för att flytta framdelen. Och då blir det lätt som jag nämnde i tidigare inlägg att man börjar jobba hästen framifrån och bakåt. Istället för tvärt om.  Börja med att hitta bjudningen, och se till att hästen följer med till höger och vänster när ni styr. Det kommer man långt med :)

Titeln på detta blogginlägg ger er en hint om hur jag tänker när jag kommer att dela med mig av övningar framöver, såna som jag tycker är lämpliga och bra att använda sig av i sitt arbete för att göra sin häst så liksidig som möjligt. Det ska gå av sig själv, sitta i ryggmärgen och va det dagliga grundarbetet. 

Det kommer va olika övningar beroende på vilken typ av häst man har, för varje mentalitet och exteriör behöver ha sitt egna upplägg.

Jag tycker att det går enkelt att jämföra hästars mentalitet med människors; här är några exempel som ni säkerligen har i er närhet på jobbet eller i släkten :) 

Men ni har dem alldeles säkert i boxarna i stallet med ;)


  •  Den nervösa, överambitiösa, som har svårt att hantera press, men är den mest lojala och arbetssamma som finns om man hittar rätt arbetsuppgifter.
  • Den nonchalanta soffliggaren som gärna äter lite chips o har fötterna på bordet, och inte har dåligt samvete att sjukanmäla sig när det är OS på tv....
  • Den otroligt talangfulla individen som glidit igenom hela skolan, och har naturligt sexpack på magen utan att ha gjort en situp i hela sitt liv. Blir gärna snyggt brunbränd på sommaren. Men har aldrig stött på en motgång i sitt liv och kan inte hantera någon kritik eller är intresserad av att ta in andras åsikter.