Rutiner...

26.01.2017

Vi hästmänniskor är nog överlag väldigt noga med rutiner. Det är A och O för att få vardagen att fungera. 

För att min vardag ska gå ihop så brukar jag börja med stalltjänst runt 6-tiden. Helst lite innan. Jag lägger fram allt foder kvällen innan, jag fyller vattenkar i hagen och har strö nära till hands. Det enda som jag kan tänka mig att rucka lite på om tiden tryter är den noga sopningen. Den kan jag ta på kvällen om jag behöver.... Det är lite av en tvångstanke för mig att inte göra stallet klart direkt på morgonen. Antagligen hårt inarbetat efter alla år med stalljobbet som heltidsjobb. (Att inte hinna bädda sängen på morgonen har dock aldrig varit ett problem för mig... ;))

För mig är det otänkbart att inte ha hästarna klippta på vintrarna, och alla benen tvättas varje dag innan intag från hagen. Diskussionerna är många runt vad som är naturligt och vad som behövs för att en häst ska må bra. Jag tycker om att kunna "se" min häst och att den inte är gömd under hår och smuts. Jag tvättar hellre ett täcke till, än att stå i timmar och borsta geggig och halvblöt häst ifrån hagen. För hagvistelse det får mina hästar alltid ca 10 timmar om dagen - minst. 

Min önskan är att hinna torka av använd utrustning efter varje gång jag använder den, tyvärr är det inte realistiskt för mig att hinna det, så det är mitt ständiga dåliga samvete. 

Min wascator maskin gör jobbet enkelt med tvätt av täcken och benskydd, vojlockar m.m. 

Att föra träningsbok över hästarna och faktiskt planera in vilodagar och andra aktiviteter ger en bra överblick och möjlighet till att hålla en linje för träningen. Det gör även att jag med gott samvete kan släppa hästarna vissa kvällar i veckan.

 Alla behöver vila ibland :)