Konsten att vara en kameleont ! 

03.04.2017

För att träna en häst framgångsrikt behövs det enligt min mening ett grundsystem, en plan och kontinuitet. Man måste veta varför man gör saker, och meningen med det. Man måste också vara lyhörd för att instruktionerna man ger hästen inte alltid fungerar så bra. Det är till 99% av fallen inte "hästens fel". Det är ditt eget. Ransaka alltid dig själv när saker inte fungerar.


Min erfarenhet är att det är okunskap och det är faktiskt inte alla heller som är intresserade av att ändra på sig själva för att få utveckling. Känner ni folk som ofta säger - ""nej - så gör inte jag" ! "nej - sånt kan inte jag!" "så har jag aldrig gjort!" eller "nej det går inte!".... kan tipsa er om att såna människor gör inte er skickligare på att träna hästar. Antagligen inte med så mkt annat heller. För grunden till att utvecklas, bli en skickligare tränare är att va öppen för intryck, och kunna förändra sig. Som en kameleont.

 Det avslöjar sig ganska ofta när en person köpt en häst. En färdig häst, som många rekommenderat och hjälpt till att prova ut. Det funkar fint nån vecka, en månad... sen kräver hästen att ryttaren har förmågan att anpassa träningen efter hur den (ofta mentalt) agerar och uppför sig. Plöstligt börjar hästen bli tittig, kanske hoppar o studsar ute som den inte brukar, svår o lasta... den börjar helt testa gränserna. Hästar som aldrig testar gränserna finns det inte så många av, och ofta blir arbetsutrymmet mindre o mindre ju längre tiden går. En häst som alltid har varit snäll att rida ut på har succesivt blivit ganska obehaglig att ta sig runt med utanför ridhuset o från att alltid åtminstone funkat bra med sällskap på uteritt, har den nu blivit handhäst som man tar på promenad istället... Känner ni igen det? Tror faktiskt att de flesta känner någon som hamnat i den sitsen...

Så hur ska man börja för att bredda sin kunskap och få fler verktyg i verktygslådan när hästen "krånglar"? En ledtråd är ofta att göra tvärtom än vad hästen redan tror att du ska göra. Och kvittot är när du får en häst att självmant göra det den inte i grunden har fallenhet för.

Ex. en häst som inte vill stå stilla, är lite trampig och nervös. När du har fått den hästen att självmant hitta lugn, stå o vänta och va nöjd med det - då har du tränat den helt rätt.

Att rada upp olika övningar för att tala om vad facit är för att lösa varje situation finns ju liksom inte. Men det finns tre viktiga saker som jag tycker man ska ha i åtanke på alla hästar. Ni är ju chef över er häst, och dessa tankegångar hade passat lika bra på en människa som på en häst. En chef är ett team med sina medarbetare. Du är ett team med din häst.

  1. Fortsätt inte att träna en spänd häst dag ut och dag in på samma vis som ni alltid har gjort.
  2. Döm inte hästen efter sitt beteende när den är stressad, eller oengagerad. Det är er uppgift att få den lugn eller alert.

  3. Va noga att göra utvärderingar av hur hästen reagerar på er träning.


Men det finns ju ändå vissa grundläggande övningar som har olika syften, jag tänkte börja med att dela med mig av några stycken som jag ofta använder mig av.

  • öppna - lösgörande, framåtbjudande övning (jag brukar tänka att jag är på väg att påbörja en volt, men gör det inte...utan blir kvar i känslan vid ingången av volten.
  • förvänd öppna - bra övning vid tömkörning tycker jag. Speciellt på hästar som har svårt att komma tillbaka på sin bakben, hitta sin takt, bli eftergivna i kroppen, vänta och lätta upp i handen.

  • vaggan - en väldigt bra övning där man ryggar och går framåt upprepade gånger. Lugn, lösgjordhet och att lyssna för hjälperna är ett måste för att lyckas göra detta på rakt spår och med fin kontakt i handen. Jag brukar börja längs med en vägg eller staket för att underlätta.