Stalltips och sjukstuga...

05.07.2017

Efter en minst sagt djupdykning på skadefronten hos mina hästar, så har det i alla fall vänt för en av dem. Det är väldigt längesen jag hade en liknande sjukstuga i stallet. 

Milou skadade sin kronrand i hagen, på utsidan av bakhoven och såret ville inte läka. Fråga mig inte på vad han gjort sig illa, en platt gräshage och han gick med sin shettiskompis Kulan som är oskodd bak. Jag gjorde allt, mediciner, tryckförband, gips, stillhet men nej det vill inte läka, snarare tvärt om. Såret streta, bildade svallkött och glipade. Till slut va det ingen återvändo utan faktum var operation. Restaurering av kronrand. Fick en snabb tid och Palle Brink på ATG Jägersro. Jag va beredd på lång konvalecens och prognosen kändes oviss. Men så bra det blivit. Nu är vi igång igen och börjat jogga igång, får va noga med att kontrollera att han klarar belastningen och att verkningen på hoven sker ofta nu i början. Nedan ser ni bilder från före operationen och efter rehabilitering. Läkningen gick på mindre än en månad. Helt otroligt. Jag har lasrat och skött det pedantiskt men ändå. 

Men en olycka kommer väl sällan ensam har man ju hört... En eftermiddag rullade Bellami in i staketet. Har inte hänt att någon av mina hästar gjort det innan. En skadad sträcksena på högerbak blev resultatet. Hur jobbigt det än låter så kommer jag ihåg att jag tänkte tack gode gud detta kunde varit ännu värre, jag såg bilden framför mig att hon skulle fastna med båda frambenen med... så nu kämpar vi på med stillhet, pharmalight, stödbandage och sårvård. Hon är en tapper häst Bellami men usch det är inte roligt när ens djur är skadade. Just nu är problemet att hon ska ta det lugnt... blandade "gethopp" är ingenting man ska hålla på med när man är skadad. Dubbelsuck. Det enda positiva med sjuklingar är ju att de får väldigt mycket tid och hantering. Tror inte jag masserat och ryktat någon av mina andra hästar så mycket det senaste halvåret som hon fått på ett par veckor...

I och med sjukläget så blir det ju inte några längre utflykter för mig i sommar. Min inplanerade kurs här på hemmaplan i juli är därför väldigt passande för närvarande. Jag har jobbat hårt under hela våren så lite hemmatid är väldigt välkommet. Det blir lättare klasser i höst som inplaneras och nu känns det möjligt att även Milou kan räknas in i gänget igen. 

Så min semesterkassa har gått till veterinärräkningar, sjukbandage och den här fina lilla maskinen - en Photizo från Pharmalight. Den ska användas flititgt både på mina hästar, mina hästmassagekunder och mig själv! 

För att skriva om något mer upplyftande så tänkte jag dela med mig av lite stalltips som jag använder mig av i vardagen.

Kyla ben - det kan ju ta all världens tid och va krångligt om man inte har en häst som vill stå still vid vattenslangen och även om jag själv använder Ice-vibes till mina hästar så är det ett dyrt alternativ och det gäller att man har bra inlägg att kyla om vartannat. Dem slits ut ganska fort på Ice-vibes.

Så ett billigare alternativ som också fungerar bra är; iskubsfryspåsar ! Mitt råd är att gör dem inte sprängfyllda utan lite mindre och lägg i frysen. När ni tar ut påsen så knäck den så den blir rörlig och kan forma sig bra runt benet. Jag tar en tunn handduk och lägger först runt benet, sen ispåsen. Utanpå en linda. Gärna en använd wetrap som redan är lite uttänjd men ändå elastisk och häftar ihop sig själv trots fukten. 20 minuter sen är benet kylt och ispåsen tom :)

På tal om wetrap - köp det på Biltema. Billigaste stället som går att hitta. Bra kvalité på lindan och jag kan återanvända dem ett par ggr. 

Skrubbar ni vattenkar i hagen varje dag nu när det är betessäsong? Mitt tips är DeLavals diskborste! Den håller hur länge som helst, jag har en vid varje hagstolpe där vattenbaljorna finns så går det lätt att fixa till medan man är där och glömmer det inte... 

Har ni hästar som blir väldigt varma på sommaren? Trötta? Blir de irriterade i huden efter insektetsbett? Ska man kyla hästen i trailen mellan två tävlingsklasser? Fungerar även perfekt som "padd" innan isbitspåsen ska läggas på benet.

Kyldukar! Så smarta. Blöt i kallt vatten och lägg på. Är hästen ångande varm, låt de ligga nån halv minut sen ner i kallt vatten igen o upp.... annars tycker jag de svalkar skönt för en varm häst i 5-10 min innan man behöver blöta dem i kallvatten igen.

Perfekta att ha med sin i maratonpausen innan E-sträckan.

Studsar skaklarna fram i selen? Är det lite svårt att få den perfekta balansen och avvägningen i sulkyn? Gummiremmarna som är avsedda till att hålla slagremmen på plats runt skakeln, fungerar även väldigt bra att ha i däckeln längst fram och "guida" skakeln i balans. Svikten finns kvar men ändå inget studsande... 

Ska ni vänja en häst vid baksele? Då kan det va smart att ta såna här gummiremmar att koppla ihop selen med (som ett U  runt bakdelen) och fästa i däckeln så sviktar det snällt i början men håller ändå trycket så jämnt som ni själva vill mot kroppen.

OBS! jag kan redan berätta att sårläkningne på Bellamis ben är grym efter endast 3 behandlingar av Photizon.... ska ta ett kort och uppdatera er :)